TENTOONSTELLING EN ACTIVITEITEN

TENTOONSTELLING

ZELFPORTRET THERESE

Thérèse Schwartze

7 nov 2021 - 27 feb 2022


De Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918) was tijdens haar leven een gevierd portrettiste die een groot talent en technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij wist de negentiende-eeuwse beau monde en het
koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en verdiende daar
miljoenen mee. Ook internationaal vestigde zij haar reputatie met talloze tentoonstellingen en opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten.


In het museum zijn ruim 50 originele werken van Schwartze te zien uit museale en particuliere collecties, waaronder nooit eerder tentoongestelde schilderijen en tekeningen.


Tijdens de tentoonstelling zijn er speciale activiteiten, zoals een rondleiding buiten sluitingstijd en een Thérèse-arrangement.

ACTIVITEITEN

KIND LAAT RESULTAAT KINDERWORKSHOP ZIEN

Kinderworkshops

"Bij Tetar op Zolder"


De maandelijkse kinderworkshops zijn tijdelijk stopgezet. 


Elke eerste zondag van de maand kun je zelf ervaren hoe het is om kunstenaar te zijn! Tussen 14.00 en 16.00 uur is er op de spannende museumzolder van Museum Paul Tetar van Elven een creatieve workshop. Je kunt kiezen tussen het versieren van het Chocolademeisje, dat Paul Tetar kopieerde naar de schilder Liotard, of Pop van Marietje, het nichtje van Paul. Je kunt ook nog kiezen voor een portret van Rembrandt!

EDUCATIE

ZELF VERF MAKEN

LeerlingenbezoekKom met uw leerlingen op bezoek bij de kunstenaar Paul Tetar en ervaar hoe het leven was in de negentiende eeuw. Leerlingen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang. U kunt ons zelfstandig bezoeken, een reguliere rondleiding boeken of een museumles volgen. In alle gevallen is van tevoren reserveren verplicht.
Het huis en collectie vormen de basis van een uitgebreid educatief aanbod. Wilt u meer informatie, download dan onze digitale brochure. En wilt u een programma op maat, neem contact met ons op.

TENTOONSTELLING

Thérèse Schwartze 


7 nov. 2021 - 27 feb. 2022

COLLAGE SCHILDERIJEN VAN THERESE SCHWARTZE

De belangstelling voor vrouwelijke kunstenaars is (inter)nationaal weer groeiende. De laatste jaren worden er in gerenommeerde musea solo- en groepstentoonstellingen georganiseerd van kunstenaressen die soms alleen in kleinere kring bekend waren. Ook Schwartze krijgt meer aandacht.


Al vanaf heel jong werd Schwartze opgeleid door haar vader, de kunstschilder Johan George Schwartze. Hij stoomde haar klaar voor een carrière als professioneel kunstenares om zo haar eigen brood te kunnen verdienen. Geen gebruikelijke keuze voor vrouwen in de 19de eeuw. Zijn opzet slaagde: Schwartze werd een gevierd portrettiste van vooral de rijke Amsterdamse burgerij en van het Koninklijk Huis. Eén van haar zelfportretten bevindt zich in de Uffizi in Florence. Ook de internationale elite was klant.


Of Schwartze en Tetar elkaars werk kenden weten wij niet, maar het is niet uitgesloten. In hun werk zijn overeenkomsten en verschillen: beiden vinden inspiratie in het werk van Rafael, Rembrandt, Velazquez, beiden leren het vak van kopiëren. Maar hun werkwijze is compleet anders. Zijn portretten zijn technisch zeer bekwaam, traditioneel en wat stijfjes; haar portretten – in olieverf, maar vaker in pastel - zijn trefzeker en in de haar zo kenmerkende losse, vrije stijl.


Wat is er te zien tijdens de tentoonstelling? Portretten natuurlijk. In olieverf, pastel, houtskool en krijt. Uit diverse musea en van particulieren. Portretten van prinsessen, familieleden, professoren. Twee enorme familieportretten van de families Van Ogtrop en Boissevain (Centraal Museum en Amsterdam Museum) vormen de kern van de tentoonstelling.


Tijdens de tentoonstelling zijn er speciale activiteiten, zoals een rondleiding buiten sluitingstijd en een Thérèse-arrangement.