TENTOONSTELLINGEN

PAUL TETAR VAN ELVENJAAR

Het jaar 2023 was in meerdere opzichten een magisch jaar in Delft: het is Vermeerjaar, Antoni van Leeuwenhoekjaar en …. Paul Tetar van Elvenjaar. Dit laatste naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de kunstenaar die op 13 september 1823 werd geboren in Antwerpen. Uiteraard besteedt ons museum daar ruim aandacht aan.

Het gehele jaar door (en nog een stukje in 2024) vonden er tentoonstellingen en activiteiten plaats die zijn gewijd aan Paul Tétar van Elven en zijn familie.


Zo waren er in het afgelopen jaar ondermeer de tentoonstellingen FAMILIEPORTRET, DE VALSE VERMEER en HET IDEALE NAAKT. Ook vonden er CONCERTEN, lezingen en museumlessen plaats.


Het jubileumjaar wordt afgerond met de kostuumtentoonstelling GOED GEKLEED.

GOED GEKLEED

23 december 2023 - 25 mei 2024

In de collectie van Paul Tétar van Elven valt een kleine subcategorie op: een aantal japonnen, jakjes en rokken uit de 18de en 19de eeuw. De herkomst is niet duidelijk. Paul Tétar is twee maal getrouwd geweest: zijn dit de kostuums van zijn respectievelijke echtgenotes Louise en Helena, die wellicht een aantal stukken uit de familie hebben geërfd? Heeft Paul ze aangekocht om als voorbeeld te dienen voor zijn historische schilderijen? Of heeft hij ze wellicht gekocht op de veiling van zijn goede vriend Alexander Hugo Bakker Korff, die in 1882 overleed?

Dertig jaar geleden werd de verzameling voor het laatst getoond. Nu is het hoog tijd om de kleding uit de kast te halen. De kostuums worden geëxposeerd in samenhang met sieraden, waaiers en andere textilia uit eigen collectie.

Speciale rondleidingen

Kom op de koffie bij Paul Tétar van Elven en bezoek de tentoonstelling! U bent van harte welkom op maandag 11 maart, 29 april of 20 mei om 11.00 uur voor een zeer speciaal bezoek aan het 19de eeuwse woonhuis van de kunstschilder.


Na ontvangst met koffie/thee en taart wordt u rondgeleid door het huis en door de tentoonstelling Goed Gekleed. Blikvanger zijn de 18de en 19de eeuwse kostuums uit de verzameling van het museum. Kosten € 25,-. Museumkaart en Rotterdam/Delftpas € 17,50.

Aanmeldingsformulier

 
 
 
11 maart 11.00 uur
29 april 11.00 uur
20 mei 11.00 uur
 
 
 
 

Paul Tetar van Elven was amateur dwarsfluitist en zijn echtgenotes Louise en Helena speelden piano. Ze gingen samen veel naar concerten en musiceerden samen thuis. Paul speelde zowel in een orkest in Delft als in kleinere 'huissalons’: “Met zijn fluit was hij de gelukkigste man ter wereld. Op de concerten van Tandem en in gezelligen kleinen kring was hij altijd gaarne bereid zich te doen horen.” (A.L.H. Obreen, 1897).

Museumvrijwilliger (en fluitist) Patricia Wind-Smith wilde deze kant van Pauls leven meer aandacht geven. Er vond dit jaar een serie concerten plaats met muziek die Paul (mogelijk) gespeeld heeft. In juni en in september waren er huisconcerten in de Paarse Kamer van het museum. Een klein ensemble speelde typisch 19de-eeuwse huiskamer muziek van o.a. Beethoven, Mendelssohn en Weber. Op 18 november 2023 gaf het Haags Symfonie Orkest Euterpe in de Oud-Katholieke Kerk in Delft een druk bezocht concert.