TENTOONSTELLING

PAUL TETAR VAN ELVENJAAR


Het jaar 2023 is in meerdere opzichten een magisch jaar in Delft: het is Vermeerjaar, Antoni van Leeuwenhoekjaar en …. Paul Tetar van Elvenjaar. Dit laatste naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de kunstenaar die op 13 september 1823 werd geboren in Antwerpen. Uiteraard besteedt ons museum daar ruim aandacht aan.

Het gehele jaar door zullen er tentoonstellingen en activiteiten plaatsvinden die zijn gewijd aan Paul Tétar van Elven en zijn familie.


Zo zijn er ondermeer de tentoonstellingen FAMILIEPORTRET (voorbij),  HET IDEALE NAAKT en DE VALSE VERMEER (voorbij) en vinden er CONCERTEN, lezingen (voorbij) en museumlessen plaats.


Het jubileumjaar wordt afgerond met de kostuumtentoonstelling "Goed Gekleed".

HET IDEALE NAAKT

t/m 26 november 2023

In het kader van het Paul Tétar van Elvenjaar zullen voor het eerst de unieke academietekeningen van Paul worden geëxposeerd met als titel HET IDEALE NAAKT. Gastconservator van de tentoonstelling is Nina Reid. Zij specialiseerde zich tijdens haar studie in het tekenonderwijs en is auteur van de gelijknamige publicatie.


Paul Tétar van Elven bezocht de Kunstacademie in Amsterdam en Den Haag en tekende daar veel naar (mannelijk) model. John Sillevis, kunsthistoricus en oud hoofdconservator van het Kunstmuseum Den Haag, noemt de tekeningen van Paul Tétar van Elven van een exceptionele kwaliteit.

De uitgebreide collectie tekeningen uit zijn studiejaren geeft een haarscherp beeld van de kunstopleiding in de eerste helft van de 19de eeuw. Een unieke verzameling, omdat het de denkbeelden uit die tijd reflecteert. In een groot deel van de negentiende eeuw lag het accent op het nastreven van perfecte schoonheid. Daarvoor keek men terug naar de tijd van de Grieken en de Romeinen: studie naar deze voorbeelden moest leiden tot het hoogste ideaal. Naast tekeningen naar model werden dan ook vooral antieke beelden nagetekend. Ook daarvan zijn talloze voorbeelden in de collectie van Paul Tétar van Elven te vinden.

Concerten

Paul Tetar van Elven was amateur dwarsfluitist en zijn vrouw Louise speelde piano. Ze gingen samen veel naar concerten en musiceerden samen thuis. Paul speelde zowel in een orkest in Delft, als in kleinere 'huissalons’: “Met zijn fluit was hij de gelukkigste man ter wereld. Op de concerten van Tandem en in gezelligen kleinen kring was hij altijd gaarne bereid zich te doen horen.” (A.L.H. Obreen, 1897).

Museumvrijwilliger (en fluitist) Patricia Wind-Smith wil deze kant van Pauls leven nu weer aandacht geven. Er komt dit jaar een serie concerten met muziek die Paul (mogelijk) gespeeld heeft. In juni en in september waren er huisconcerten in de Paarse Kamer van het museum. Een klein ensemble speelde typisch 19de-eeuwse huiskamer muziek van o.a. Beethoven, Mendelssohn en Weber. En in november zal een amateurorkest uit Den Haag een programma spelen dat Paul in 1861 ook echt heeft gespeeld.


Zaterdag 18 november 2023 om 20:00 uur - concert door Haags Symfonie Orkest Euterpe in de Schuilkerk op het Bagijnhof. Meer informatie volgt.