TENTOONSTELLINGEN

PAUL TETAR VAN ELVENJAAR

Het jaar 2023 was in meerdere opzichten een magisch jaar in Delft: het is Vermeerjaar, Antoni van Leeuwenhoekjaar en …. Paul Tetar van Elvenjaar. Dit laatste naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de kunstenaar die op 13 september 1823 werd geboren in Antwerpen. Uiteraard besteedt ons museum daar ruim aandacht aan.

Het gehele jaar door (en nog een stukje in 2024) vonden er tentoonstellingen en activiteiten plaats die zijn gewijd aan Paul Tétar van Elven en zijn familie.


Zo waren er in het afgelopen jaar ondermeer de tentoonstellingen FAMILIEPORTRET, DE VALSE VERMEER en HET IDEALE NAAKT. Ook vinden er CONCERTEN, lezingen en museumlessen plaats.


Het jubileumjaar wordt afgerond met de kostuumtentoonstelling GOED GEKLEED.

GOED GEKLEED

23 december 2023 t/m 30 juni 2024

In de collectie van Paul Tétar van Elven valt een kleine subcategorie op: een aantal japonnen, jakjes en rokken uit de 18de en 19de eeuw. De herkomst is niet duidelijk. Paul Tétar is twee maal getrouwd geweest: zijn dit de kostuums van zijn respectievelijke echtgenotes Louise en Helena, die wellicht een aantal stukken uit de familie hebben geërfd? Heeft Paul ze aangekocht om als voorbeeld te dienen voor zijn historische schilderijen? Of heeft hij ze wellicht gekocht op de veiling van zijn goede vriend Alexander Hugo Bakker Korff, die in 1882 overleed?

Dertig jaar geleden werd de verzameling voor het laatst getoond. Nu is het hoog tijd om de kleding uit de kast te halen. De kostuums worden geëxposeerd in samenhang met sieraden, waaiers en andere textilia uit eigen collectie.

Speciale rondleidingen

Kom op de koffie bij Paul Tétar van Elven en bezoek de tentoonstelling! U bent van harte welkom op maandag 29 april of 20 mei om 11.00 uur voor een zeer speciaal bezoek aan het 19de eeuwse woonhuis van de kunstschilder.


Na ontvangst met koffie/thee en taart wordt u rondgeleid door het huis en door de tentoonstelling Goed Gekleed. Blikvanger zijn de 18de en 19de eeuwse kostuums uit de verzameling van het museum. Kosten € 25,-. Museumkaart en Rotterdam/Delftpas € 17,50.

Aanmeldingsformulier speciale rondleidingen

 
 
 
29 april 11.00 uur
20 mei 11.00 uur
 
 
 
 

CONCERT

Paul Tetar van Elven was amateur dwarsfluitist en zijn echtgenotes Louise en Helena speelden piano. Ze gingen samen veel naar concerten en musiceerden samen thuis. Paul speelde zowel in een orkest in Delft als in kleinere 'huissalons’: “Met zijn fluit was hij de gelukkigste man ter wereld. Op de concerten van Tandem en in gezelligen kleinen kring was hij altijd gaarne bereid zich te doen horen.” (A.L.H. Obreen, 1897).

Museumvrijwilliger (en fluitist) Patricia Wind-Smith wilde deze kant van Pauls leven meer aandacht geven. In 2023 vond reeds een serie concerten plaats.

Op woensdag 15 mei 2024 om 15:00 uur geeft Patricia samen met nog 4 musici uit Delft een huisconcert. In verband met de tentoonstelling GOED GEKLEED wordt er kamermuziek van vrouwelijke componisten uitgevoerd, zoals Fanny Mendelssohn-Hensel en Clara Wieck-Schumann. 
Plaats: Oude Delft 83, Delft.

Entree: € 7,50 (inclusief consumptie). Vooraf betalen of bij de zaal met de smartphone.

Met het oog op de beschikbare plaatsen is aanmelding noodzakelijk. Aanmelden kan via het FORMULIER.