TENTOONSTELLING EN ACTIVITEITEN

TENTOONSTELLING

Museum - het kunstenaarshuis

11 oktober 2020 - 27 februari 2021

Arie Wassenburg

Arie Wassenburg (Delft 1896-1970) komt 50 jaar na zijn overlijden weer tot leven door een tentoonstelling van zijn werk in Museum Paul Tetar van Elven. Hij exposeerde zijn werk hier al eerder, onder auspiciën van de Kunstkring Delft. In het najaar van 2020 wijdt het museum een tentoonstelling aan het werk van deze karakteristieke Delftse schilder.

Voor autodidact Wassenburg, die door zijn kunst-medebroeders ‘prins der Delftse schilders’ werd genoemd, was tekenen en schilderen zijn lust en zijn leven. Naast zijn ontwikkeling tot kunstschilder was hij In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw actief als lijstenmaker en kunsthandelaar. Vanaf 1943 woonde en werkte hij op Julianalaan 10. Hij zocht zijn inspiratie zowel in Delft als daarbuiten. Vaak trok hij het Westland in, maar ook naar Scheveningen, Hoorn, Giethoorn, Veere en Luxemburg. Naast veel stadsgezichten maakte hij portretten, landschappen en stillevens.

Als actief lid van De Kunstkring en later De Kring deed hij vanaf de jaren dertig mee aan bijna al hun ledententoonstellingen. Zo was zijn werk sinds 1935 regelmatig te zien in Museum Paul Tetar van Elven, in Museum Het Prinsenhof en in Museum Lambert van Meerten. Hij exposeerde solo in Delft bij kunsthandel W. van Bokhoven aan de Wijnhaven en met anderen in o.a. Hengelo, Assen, Oostende, Kingston upon Thames; en zelfs in het verre Surabaya.

De kwaliteit van zijn werk werd zeer gewaardeerd. Hij verkocht regelmatig en won meerdere prijzen. Hij was kunstschilder, maar ook geïnteresseerd in keramiek en maakte terracotta dierfiguren.

Speciale opening
Op de eerste en laatste maandag van de maand is de tentoonstelling Arie Wassenburg speciaal geopend voor kleine groepjes mensen met geheugenproblemen. Lees HIER meer over deze activiteit.

ACTIVITEITEN

kinderworkshops

Kinderworkshops "Bij Tetar op Zolder"

Gezien de corona-maatregelen zijn de kinderworkshops tijdelijk stopgezet.

Elke eerste zondag van de maand kun je zelf ervaren hoe het is om kunstenaar te zijn! Tussen 14.00 en 16.00 uur is er op de spannende museumzolder van Museum Paul Tetar van Elven een creatieve workshop. Je kunt kiezen tussen het versieren van het Chocolademeisje, dat Paul Tetar kopieerde naar de schilder Liotard, of Pop van Marietje, het nichtje van Paul. Je kunt ook nog kiezen voor een portret van Rembrandt!
Het resultaat neem je natuurlijk mee naar huis. De kosten zijn € 2,50.

EDUCATIE

Museum - het kunstenaarshuis

Leerlingenbezoek

Kom met uw leerlingen op bezoek bij de kunstenaar Paul Tetar en ervaar hoe het leven was in de negentiende eeuw. Leerlingen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang. U kunt ons zelfstandig bezoeken, een reguliere rondleiding boeken of een museumles volgen. In alle gevallen is van tevoren reserveren verplicht.
Het huis en collectie vormen de basis van een uitgebreid educatief aanbod. U vindt hier een beknopt overzicht van het aanbod. Wilt u meer informatie, download dan onze digitale brochure. En wilt u een programma op maat, neem contact met ons op.

Rondleiding

Een rondleiding voor het onderwijs kost € 25,- per groep van maximaal 15 kinderen.

Lessen

De lessen duren 75 minuten en worden in principe in de ochtend gegeven. De groep kan uit maximaal 30 kinderen bestaan. In het museum worden ze in twee groepen gesplitst. Vanuit school zijn 2 begeleiders gewenst, behalve bij les II, hiervoor minimaal 4 begeleiders. Deze hebben gratis toegang tot het museum. De kosten bedragen € 35, – per groep van 15 leerlingen met begeleiders.