PRIX DE PAUL
12 juli t/m 3 november 2024
In 1887 maakte Paul Tétar van Elven (1823-1896) zijn testament. Hierin werd onder andere opgenomen dat er een Paul Tétar van Elvenfonds moest komen, dat om de vier jaar een wedstrijd voor jonge kunstschilders moet organiseren.
Op de tentoonstelling PRIX DE PAUL worden de winnende werken voor het eerst gezamenlijk getoond, dit in combinatie met historiestukken van Paul Tétar van Elven uit de periode 1845-1870.
Meer informatie vindt u HIER.
CULTUURBARBAREN
1, 2 en 3 november 2024
Mag dat in een museum?
In een museum zijn heel veel regels. Je mag niet rennen, je mag niet gillen, je mag niets aanraken. Maar wat mag er dan wel? Je mag kijken natuurlijk, maar mag je ook zomaar een schilderij namaken?
Op de gezellige knutselzolder van het museum maak je zelf een schilderij en je leert meteen wat wel en niet mag. Wie iets naschildert of natekent (‘een kopie maakt’) zet zijn eigen naam eronder en is niet strafbaar. Je kunt het zelfs een eerbetoon aan de echte kunstenaar noemen.
Paul Tétar van Elven, die in het huis heeft gewoond dat nu zijn museum is, deed dat heel vaak. Hij maakte kopieën van hele beroemde schilderijen als De Nachtwacht van Rembrandt, de Stier van Paulus Potter en ook van beroemde Italiaanse kunstenaars als Michelangelo en Rafaël.
Maar hij maakte ze nooit even groot als het echte werk én hij zette er nooit de naam van de schilder onder. Een meestervervalser doet dat wel, die wil vooral veel geld verdienen.
Wat ga jij doen in het museum: maak je een kopie of ga je een schilderij vervalsen?
Deze activiteit is kids only! Ouders kunnen hun kinderen afleveren en na afloop ophalen. Maar het museum is geopend en kan terwijl de kinderen bezig zijn bezocht worden door de ouders. Ouders moeten dan wel zelf een ticket kopen. Dit is € 12,50 per persoon. Museumkaart is geldig.
PROGRAMMA UITREIKING A.C. HAUCKPRIJS 2024
zaterdag 9 november
De A.C. Hauckprijs is een initiatief van de Stichting Cornelis Bakker-Collectie (SCB-C).
De jury bestaat in 2024 uit Wilma van Giersbergen, Hans van Herwijnen en Anna Rademakers.
10.00-10.30 uur: inloop met koffie en thee;
10.30-10.40 uur: korte toespraken van Alexandra Oostdijk, directeur Museum Paul Tetar van Elven, gevolgd door Constantijn Bakker, secretaris SCB-C;
10.40-11.10 uur: lezing van Wilma van Giersbergen, kunsthistoricus en bestuurslid SCB-C: ‘De betekenis van prijzen in de 19e eeuw’;
11.10-11.20 uur: toespraak van Anna Rademakers, kunsthistoricus en werkzaam bij het RKD: ‘Het belang van onderzoek naar 19e-eeuwse (schilder)kunst’;
11.20-11.30 uur: prijsuitreiking door Hans van Herwijnen, kunsthistoricus, werkzaam bij Heemschut Rotterdam, conservator Dordts Patriciërshuis en voorzitter SCB-C;
11.30-11.35 uur: afsluiting door Constantijn Bakker;
11.35-11.45 uur: herhaling prijsuitreiking (hopelijk buiten voor het museum) voor een formele fotosessie;
11.45-12.30 uur: napraten met wijn, sapjes en zoutjes;
Na 12.30 uur: gelegenheid om de tentoonstelling Prix de Paul te bezoeken.
Aanmelden
Uiterlijk 5 november onder vermelding van het aantal personen bij info@cornelisbakkerfoundation.eu.
BINNENSKAMERS
30 november 2024 t/m 25 mei 2025
De tentoonstelling is gewijd aan de boezemvriend van Paul Tétar van Elven: Alexander Hugo Bakker Korff (1824 - 1882). Deze kunstenaar was geliefd in de negentiende eeuw, maar snel daarna vergeten en verguisd.
De viering van het 200ste geboortejaar van Bakker Korff mag niet ongemerkt voorbij gaan. Met deze tentoonstelling wil het museum een vergeten kunstenaar in de spotlight zetten. Er zal aandacht zijn voor zijn hele oeuvre: tekeningen, kopieën, foto’s en uiteraard voor zijn beroemde
interieurtjes. Meer informatie.
OPENINGSTIJDEN
dinsdag tot en met zondag
van 13.00 - 17.00 uur
Entree € 12,-
Kinderen gratis
Museumjaarkaart geldig (zie verder Bezoekersinformatie