Museum Paul Tetar van Elven

TOEGANKELIJKHEID

Informatie voor mensen met een visuele of auditieve beperking

Kirsten de Ven staat op de trap voor de blauw witte tegeltjes met het handgebaar voor museum. Naast haar is een wit tegeltje met 'Kinderspel' erop en in de vier hoeken ornament tekeningetjes. Er staat een camera op een statief die het geheel vastlegt.

Rondleidingen voor kinderen met een auditieve beperking


In het kader van het project 'ONBEPERKT Paul Tetar van Elven' bood het museum in november gratis speciale rondleidingen aan voor kinderen met een auditieve beperking. De rondleidingen door de tentoonstelling: 'KINDERSPEL!' werden gegeven door dove museumgids Kirsten de Ven. Bekijk HIER het introductiefilmpje of de filmpjes op You Tube. Na de rondleiding konden de kinderen meedoen aan een workshop en konden ze zelf oud-Hollandse spelletjes doen via een QR code naar een filmpje met uitleg in gebarentaal.

Het museum Paul Tetar van Elven wil toegankelijk zijn voor iedereen. We doen er alles aan om u persoonlijk te benaderen en u te helpen waar dat nodig mocht zijn. Het is een historisch woonhuis, wat betekent dat het hier en daar best krap is door de bouwstijl van die tijd. Maar er zijn altijd voldoende vrijwilligers aanwezig om u de weg te wijzen. Ook is er een voelbare plattegrond met reliëf en braille te verkrijgen aan de entreebalie.  


Beschrijving van het gebouw


 • Bij binnenkomst is er een glazen deur, deze is slecht zichtbaar en is altijd dicht in verband met de tocht.
 • Er is een trapje naar de garderobe, vraag gerust aan de baliemedewerker om uw jas en tas weg te leggen.
 • Bij de balie kunt u een voelbare plattegrond ophalen. Deze bevat QR codes met actuele informatie over elke ruimte.
 • Er is geen lift in het museum, de trap heeft halverwege een gat in het schutbord naar de garderobe, hier valt dus soms licht doorheen, dit geeft opeens tegenlicht, schrik hier niet van.
 • De deuren zijn smal omdat het ooit een woonhuis was en in traditionele staat is behouden. De drempels zijn meestal een centimeter hoog of hebben een loophelling.
 • De zolder is helaas niet toegankelijk. Hier worden wel workshops voor kinderen gegeven, maar is voor mensen met een beperking slecht begaanbaar omdat de zoldertrap erg smal is, er geen trapleuning is en op de zolder zelf veel spullen op de vloer liggen waarover gestruikeld kan worden.

 

Rolstoel-informatie


 • Een invalide parkeerplaats en taxi standplaats zijn niet aanwezig, het museum grenst aan een gracht. 
 • Aanvragen van een hellingbaan voor het entreetrapje is mogelijk.
 • De begane grond is rolstoelvriendelijke. Er zijn drie zalen en een hal. Helaas zijn de eerste verdieping en zolder niet bereikbaar door het ontbreken van een lift.
 • Er zijn twee toiletten. Het toilet op de begane grond is te bereiken, maar niet groot genoeg om de hele rolstoel in kwijt te kunnen. Het is één enkele toilet, dus er hoeft geen enorme afstand overbrugd te worden.
 • Er is een pinautomaat met een langer snoer aanwezig die aangereikt kan worden.

Moeilijk bereikbare plekken


 • Smalle gang en deuren.
 • Eerste verdieping voor rolstoelen.
 • Zolder, smalle trap.


Begeleiders


Mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen op vertoon van een OV- begeleiderskaart gratis één begeleider meenemen.


Hulphonden


Assistentiehonden zijn van harte welkom in het museum. 


Calamiteiten


Het museum heeft een calamiteitenplan. Volg in het geval van calamiteiten altijd de aanwijzingen van de vrijwilligers op. De evacuatie van mindervaliden is opgenomen in het calamiteitenplan.