SPECIALE ACTIVITEIT

ONBEPERKT TETAR

Het museum is op 20 april 2022 gestart met een proef om het museum zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking. 

De proef werd gehouden in samenwerking met MIKXS, een bedrijf dat streeft naar creatieve oplossingen voor activiteiten waar mensen met een visuele of auditieve beperking niet zonder meer aan kunnen deelnemen.


Slechtzienden


De try-outs waren in eerste instantie gericht op slechtzienden. Zo is de website op bepaalde punten aangepast en hebben enkele vrijwilligers een training ondergaan. Op drie dagen vonden er speciale activiteiten plaats. Een belangrijk onderdeel hiervan waren een ‘voelbare’ plattegrond en schilderijtjes. Daarnaast bracht een ‘soundscape’ het schilderij van Mia Cuypers tot leven en werd er een geurelement toegevoegd aan een schilderij van koningin Wilhelmina (haar favoriete au-de-cologne).


Slechthorenden


In het kader van het project 'ONBEPERKT Paul Tetar van Elven' bood het museum tijdens de proef gratis speciale rondleidingen aan voor kinderen met een auditieve beperking. De rondleidingen door de tentoonstelling: 'KINDERSPEL!' werden gegeven door dove museumgids Kirsten de Ven. Bekijk HIER het introductiefilmpje of de filmpjes op You Tube. Na de rondleiding konden de kinderen meedoen aan een workshop en konden ze zelf oud-Hollandse spelletjes doen via een QR code naar een filmpje met uitleg in gebarentaal.

De resultaten van de proeven zullen worden gebruikt om het museum in de toekomst onbeperkt toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.


Hebt u een visuele of auditieve beperking, klik dan hier.

Plattegrond met relief en braille - begane grond
Plattegrond met relief en braille - eerste etage

VERSLAG RONDLEIDING VISUELE BEPERKING


Op 20 april 2022 vond de eerste try-out voor enkele deelnemers met een visuele beperking plaats.


Na een welkom met koffie /thee werd er een inleiding over Thérèse Schwartze gegeven door gastvrouw Marieke Rompelman. Daarna werden de portretten van Wilhelmina uitgebreid verhalend besproken. In de Paarse Kamer volgde een uitleg over het portret van Mia Cuypers, waarbij een soundscape kon worden beluisterd.


De deelnemers waren heel enthousiast; een reactie: "Wat heeft u mij mooie schilderijen laten zien!' 


Naast de deelnemers en hun begeleiders was een vertegenwoordiger van de Gemeente Delft aanwezig en vond een live interview plaats voor Omroep Delft.