SPECIALE ACTIVITEIT

ONBEPERKT TETAR

Het museum is op 20 april jl. gestart met een proef om het museum zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking. De test maakt onderdeel uit van de tentoonstelling 'Thérèse Schwartze - haar klant was koning'.


De proef wordt gehouden in samenwerking met MIKXS, een bedrijf dat streeft naar creatieve oplossingen voor activiteiten waar mensen met een visuele of auditieve beperking niet zonder meer aan kunnen deelnemen.


Slechtzienden


De try-outs zullen voornamelijk gericht zijn op slechtzienden. Zo is de website op bepaalde punten aangepast en hebben enkele vrijwilligers een training ondergaan. Verder zullen er op drie dagen speciale activiteiten plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn een ‘voelbare’ plattegrond en schilderijtjes. Daarnaast zal een ‘soundscape’ het schilderij van Mia Cuypers tot leven brengen en wordt er een geurelement toegevoegd aan een schilderij van koningin Wilhelmina (haar favoriete au-de-cologne).


De resultaten van de proef zullen worden gebruikt om het museum in de toekomst onbeperkt toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.


Hebt u een visuele of auditieve beperking, klik dan hier.

Plattegrond met relief en braille - begane grond
Plattegrond met relief en braille - eerste etage

VERSLAG 20 APRIL


Op 20 april jl. vond de eerste try-out voor enkele deelnemers met een visuele beperking plaats.


Na een welkom met koffie /thee werd er een inleiding over Thérèse Schwartze gegeven door gastvrouw Marieke Rompelman. Daarna werden de portretten van Wilhelmina uitgebreid verhalend besproken. In de Paarse Kamer volgde een uitleg over het portret van Mia Cuypers, waarbij een soundscape kon worden beluisterd.


De deelnemers waren heel enthousiast; een reactie: "Wat heeft u mij mooie schilderijen laten zien!' 


Naast de deelnemers en hun begeleiders was een vertegenwoordiger van de Gemeente Delft aanwezig en vond een live interview plaats voor Omroep Delft.