Het museum is weer geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.

Reserveren is niet meer nodig. Kijk bij Bezoekersinformatie voor meer info.

Het is voor groepen mogelijk om een rondleiding te boeken voor Thérèse Schwartze. Stuur een e-mail naar tetar@hetnet.nl

MUSEUM PAUL TETAR VAN ELVEN

Kom op bezoek bij een 19de-eeuwse kunstenaar!

In het centrum van Delft, aan de Koornmarkt, staat het woonhuis van Paul Tetar van Elven (1823-1896), kunstschilder, leraar tekenen aan de Polytechnische School (nu TU Delft) en hartstochtelijk verzamelaar van kunst, antiek, Delfts aardewerk en Oosters porselein. In zijn testament bepaalde hij dat zijn huis met inboedel na zijn dood als museum moest worden ingericht. Daarmee is een in ons land uniek 19de-eeuws kunstenaarsensemble bewaard gebleven. Het grotendeels authentieke interieur ademt nog altijd de smaak van de bewoner en van zijn tijd. Bij binnenkomst in de sfeervolle, overdadig gemeubileerde Salon zou je niet verbaasd zijn als de schilder of zijn echtgenote je persoonlijk welkom kwam heten!


Naast de permanente presentatie organiseert Museum Paul Tetar van Elven regelmatig tentoonstellingen en andere activiteiten, zie Archief. Huidige tentoonstelling: Arie Wassenburg. Verwacht: Thérèse Schwartze.

VERWACHT
Tentoonstelling Thérèse Schwartze

Het was heel bijzonder dat Thérèse Schwartze (1851-1918) als vrouw in die tijd haar eigen brood kon verdienen als professioneel kunstenares. Ze werd een gevierd portrettiste van vooral de rijke Amsterdamse burgerij en het Koninklijk Huis.
In Museum Paul Tetar van Elven zal van 7 november 2021 tot 27 februari 2022 een tentoonstelling plaatsvinden, waarvoor diverse musea en particulieren stukken beschikbaar hebben gesteld.


In het programma Nieuwsuur werd onlangs aandacht besteed aan het werk van vrouwelijke kunstenaars. Eén van de getoonde voorbeelden was dit werk van Therese Schwartze uit het Drents museum: "Vrouw met Zonnebloemen", dat op de tentoonstelling is te zien. 

Op 28 januari 2022 zal een symposium plaatsvinden met als titel

'De vrouwelijke kant van de negentiende eeuw'. Houd deze website in de gaten voor meer informatie!